Skip to main content
Έγραψαν & Είπαν

Παρουσίαση του βιβλίου «Μη μιλάς» του Πάνου Χρυσοστόμου

Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πάνου Χρυσοστόμου με τίτλο «Μη μιλάς», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Εκεί, μεταξύ των υπόλοιπων παρευρισκόμενων, μίλησαν ο Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» (105,5 FM), ο επιχειρηματίας Νίκος Πιτσούλης, ο καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, ο συγγραφέας του βιβλίου και δημοσιογράφος Πάνος Χρυσοστόμου και ο ζωγράφος-εικαστικός Λάκης Μουρατίδης, που δημιούργησε τον πίνακα του εξωφύλλου του βιβλίου.

Το βιβλίο πραγματεύεται ένα από τα σκάνδαλα που στιγμάτισε την ελληνική κοινωνία στην αρχή της οικονομικής κρίσης, την πολύκροτη υπόθεση των τοξικών ομολόγων της Lehman Brothers. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις οικονομίες τους μέσα σε μία στιγμή. Κάποιοι επέλεξαν να μιλήσουν για αυτό και έδωσαν τον δικό τους αγώνα για την δικαίωση. Πρωτοστάτης όλου αυτού του αγώνα ήταν ο Νίκος Πιτσουλής, επιχειρηματίας της Θεσσαλίας, ο οποίος αποτελεί και τον κύριο ήρωα του βιβλίου του Πάνου Χρυσοστόμου.

«Μη μιλάς. Μην πεις τίποτα. Κοίτα εσύ να είσαι καλά και άσε τους άλλους». Πόσες φορές δεν μας συμβουλεύουν κάτι ανάλογο οι γονείς, οι φίλοι ακόμη και οι συνάδελφοι. Γιατί ο καθένας μας κοιτάει πρώτα το δικό του συμφέρον. Συνεπώς, μην βλέποντας σφαιρικά τα πράγματα, έχεις την ψευδαίσθηση πως όλα τα άλλα δεν σε επηρεάζουν. Και ζεις ευτυχισμένος στο δικό σου μικρόκοσμο, μέχρι που τα τείχη γκρεμίζονται και νιώθεις την ανάγκη βγεις εκεί έξω και να φωνάξεις.

Ένα πρόβλημα όταν είναι ατομικό, πολλές φορές εν τέλει αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Και τότε πρέπει να μιλάς. Και πρέπει να μιλάς γιατί η φωνή σου έχει την δύναμη, όταν μάλιστα ενωθεί με τις φωνές των υπολοίπων να ανατρέψει τα πάντα.

«Το βιβλίο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε λίγο τα πράγματα που αφήνουμε πίσω μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο Νίκος Πιτσούλης ήταν ένας από τους 2.000 ανθρώπους που έχασαν τις καταθέσεις μίας ολόκληρης ζωής σε μία ημέρα.

«Δεν αισθάνθηκα ούτε μία στιγμή ότι πιάστηκα κορόιδο. Από την ίδια κιόλας μέρα αποφάσισα να αγωνιστώ για το δίκιο μου. Ακολούθησα και άλλους ανθρώπους που έχασαν τα χρήματά τους. Ξεκίνησα να δημοσιοποιώ την ιστορία μου στα μέσα και οι άνθρωποι ξεκίνησαν να επικοινωνούν μαζί μου. Κάπως έτσι ιδρύσαμε την «Ένωση Πολιτών κατόχων τίτλων Lehman Brothers». Δώσαμε ένα σκληρό αγώνα με πολλά μέτωπα και πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε. […], τόνισε ο κ.Πιτσούλης και πρόσθεσε: «Το κίνητρό μας ήταν ότι αυτό που συνέβη σε εμάς θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας».

Ο πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Γιώργος Πλειός ανέφερε μεταξύ των άλλων πως στο βιβλίο θίγονται πολλά θέματα, μεταξύ των άλλων οι σχέσεις με τα μέσα. «Προσωπικά το θέμα που ξεχώρισα είναι το πώς το ατομικό πρόβλημα γίνεται κοινωνικό και πως το άτομο γίνεται πολίτης, το οποίο αποτελεί και το βασικό νόημα του βιβλίου. Διότι με το να πάρεις τα λεφτά σου πίσω δεν γίνεσαι πολίτης. Όταν όμως δεν περιοριστείς μόνο σε αυτό, αλλά συμβάλεις στο να δημιουργηθούν οι νόμοι, οι κανόνες ώστε να μην ξανασυμβεί στους άλλους πολίτες».

Αναφορικά με τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην υπόθεση, τα οποία συνέβαλαν στο να γίνει ευρέως γνωστό το θέμα, τόσο στην κοινωνία όσο και στους πολιτικούς ο κ.Πλειός τόνισε: «Τα μέσα έπαιξαν ήδη σημαντικό ρόλο στην υπόθεση πολύ πριν, όταν έβαζαν τον κόσμο στην όλη λογική του καπιταλισμού και της φούσκας. […]. Τα μέσα δεν απέδωσαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η αποτύπωση της ηθικής».

Το βιβλίο «Μη μιλάς» όπως ανέφερε ο συγγραφέας είναι αφιερωμένο στον γιο του Ορέστη και σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο του μνημονίου και αποτελούν το φως για το μέλλον της χώρας.

Την περίοδο που ο Πάνος Χρυσοστόμου έγραφε το βιβλίο ήταν που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος στο παρελθόν: «Δεν ένιωσα ποτέ ως η μαύρη αγελάδα της ΕΡΤ. Όντας κλεισμένος στο ραδιομέγαρο εκείνες τις ημέρες, το μαύρο της ΕΡΤ με έκανε να τελειώσω το βιβλίο μου πιο γρήγορα».

Ωστόσο, όπως τόνισε και ο ίδιος αν το βιβλίο έμενε μόνο στην υπόθεση για το σκάνδαλο της Lehman Brothers, τότε θα ενδιέφερε μόνο 2.000 άτομα. Για αυτό τον λόγο στο βιβλίο θίγονται, με αφορμή την υπόθεση αυτή, πολλά διαφορετικά θέματα και προσωπικά στοιχεία.

«Το ταξίδι του ήρωα είναι και ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Υπάρχει πάντα και η αντιπαράθεση με τον εξωτερικό «Γολιάθ», όπως τονίζει ο ίδιος. «Αποτελεί θα έλεγα τον «οδικό χάρτη» για κάποιον που μπήκε σε αυτή την διαμάχη και αναζητά τρόπους να βγει από αυτό».

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.mimilas.gr/

Επιμέλεια: Ανδριάνα Ξηρομάμου

 

Παρουσίαση ΑθήναΠαρουσίαση Αθήνα