Skip to main content
Έγραψαν & Είπαν

Ένα ταξίδι… στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης

Πανελλαδική πρώτη παρουσίαση του βιβλίου “Μη Μιλάς” του Πάνου Χρυσοστόμου στη Λάρισα

Ένα ταξίδι, μια διαδρομή στην ανθρώπινη θέληση και στον αγώνα του απλού πολίτη να υπερασπιστεί το δίκιο του, ένας “οδικός χάρτης” για το πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, μια εκδοχή της ιστορίας της αναμέτρησης του Δαυίδ με το Γολιάθ, αλλά και ένας ύμνος στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης και συλλογικότητας κόντρα σε αυτό τον ολοένα συνεχιζόμενο εκφυλισμό των αληθινών αξιών της ζωής, ήταν η χθεσινή παρουσία ση του βιβλίου, «Μη Μιλάς» του δημοσιογράφου-συγγραφέα, Πάνου Χρυσοστόμου, στη Λάρισα και από την αίθουσα του αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Το βιβλίο, είχε σκοπίμως την πρώτη πανελλήνια παρουσίασή του από την πόλη μας, μιας και είναι εμπνευσμένο από την προσωπική εμπειρία και περιπέτεια του Λαρισαίου επιχειρηματία Νίκου Πιτσούλη και του αγώνα που ξεκίνησε, επικεφαλής εκατοντάδων επενδυτών, που εξαπατήθηκαν με τα δομημένα ομόλογα της αμερικανικής τράπεζας “Lehman Brothers”. Η επιλογή, λοιπόν, να γίνει στη Λάρισα η πρώτη δημόσια παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε η εταιρεία “BEE GROUP”, είχε ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό.

Όλη η διαδρομή και οι πτυχές της πολύκροτης αυτής υπόθεσης, παρουσιάστηκαν με την μορφή ενός ιδιότυπου ρεπορτάζ, από το συγγραφέα του βιβλίου, Πάνο Χρυσοστόμου, τον Νίκο Πιτσούλη, τον ηθοποιό -συγγραφέα Μιχάλη Μανιάτη, που έδωσε μια λογοτεχνική προσέγγιση του βιβλίου, το δημοσιογράφο Ανδρέα Γιουρμετάκης που θύμισε στους παρευρισκομένους την ιστορία των τοξικών ομολόγων και το ζωγράφο-εικαστικό Λάκη Μουρατίδη, που επιμελήθηκε το υπέροχο, με αλληγορική σημασία, εξώφυλλο του βιβλίου.

“Το βιβλίο, ένα «μυθιστορηματικό ντοκιμαντέρ» όπως το χαρακτήρισε, ο συγγραφέας του, είναι εμπνευσμένο από μια πραγματική ιστορία, ασχολείται κυρίως με την δυνατότητα ή όχι του απλού πολίτη να υπερασπιστεί το δίκιο του. Όλα ξεκινούν από μια φαινομενικά σαφή δικαστική διένεξη που θα αποκαλύψει στην εξέλιξη της, σύνθετα ζητήματα πολιτισμού και δημοκρατίας… Μια ομάδα πολιτών από τη μικρή Ελλάδα τα βάζει με τα μεγαθήρια του τραπεζικού συστήματος. Ένας αφοσιωμένος στο στόχο ενεργός πολίτης, δοκιμάζει την αντοχή του σε έναν δρόμο γεμάτο απειλές, ίντριγκες και αναπάντεχες εκπλήξεις. Συμμάχους αλλά και αντιπάλους έτοιμους για όσα δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί..”. τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου.

“Άραγε, είναι όλα όπως φαίνονται; Ή είναι απλώς η αρχή μιας αγωνιώδους περιπέτειας που μόλις ξεκίνησε; Πόσο προετοιμασμένος είναι να βιώσει τη δράση, την αγωνία, αλλά και την απώλεια;” είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει στο βιβλίο του συγγραφέας, ζητώντας από τον αναγνώστη να ανακαλύψει τα βαθύτερα νοήματά του. Φυσικά, την όποια σχέση προσώπων ή καταστάσεων της ιστορίας με την πραγματικότητα, ο καλοπροαίρετος αναγνώστης του βιβλίου θα πρέπει να την αποδώσει σε σύμπτωση. Ή έστω στην… ικανότητα του συγγραφέα να προσδίδει αληθοφάνεια σε φανταστικά γεγονότα…

“Το θέμα, δεν αντιμετωπίστηκε ως νομική διαμάχη, εξήγησε ο κ. Πιτσούλης. Αντιμετωπίστηκε ως κοινωνικό ζήτημα καθώς υπήρχε ιδεολογικό υπόβαθρο κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζών. Είναι μια προσωπική ιστορία, όπως είπε, που μου εμφύσησε συναισθήματα αγωνιστικής διάθεσης και αφοσίωσης σε μια υπόθεση που εξ αρχής φαινόταν χαμένη. Εξήγησε πώς ξεκίνησε η ιστορία, ανέλυσε τη μεθοδολογία που ακολούθησε για να κινητοποιήσει τους χιλιάδες επενδυτές- θύματα, έδωσε το στίγμα της αναμέτρησης με τις τράπεζες, “που εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη των πελατών τους”, μίλησε για τις εμπειρίες που αποκόμισε μέχρι την τελική δικαίωσή τους, έστειλε μηνύματα συλλογικής δράσης και κοινής πορείας για τη θωράκιση των θεσμών γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε “μόνον έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο όταν μπορέσουμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας”…

“Πρόκειται για ένα μοναχικό ταξίδι της δύναμης και της ανθρώπινης θέλησης, σχολίασε ο συγγραφέας-ηθοποιός Μιχ. Μανιάτης, αγγίζοντας λογοτεχνικά το ύφος του βιβλίου. Δεν είναι απλά μια βιωματική ιστορία, ενός ανθρώπου που πολεμά τα προσωπικά του “τέρατα”, είναι ένα εγχειρίδιο που περιγράφει συναισθήματα και δίνει “καθοδήγηση” για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα σοβαρά τους προβλήματα”, τόνισε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Εφημερίδα Ελευθερία – 6 Μαρτίου 2015

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=25&aid=92652#.VP6ZIPysXAs